3/7/11

Τουρκικός τύπος: Κατάλογος εφημερίδων

[Εψιλον, 6/2/11]

Αναλυτικός κατάλογος των τουρκικών εφημερίδων με βάση την κυκλοφορία και πληροφορίες για την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση.

(Η κυκλοφορία των εφημερίδων αφορά την εβδομάδα 3 με 9 Ιανουαρίου 2011 και προέρχεται από την ιστοσελίδα Medyatava (http://www.medyatava.com/tiraj.asp)). 

____________

Πολιτικές
1. Zaman (Ζαμάν: Εποχή)
 Κυκλοφορία: 866.905
 http://www.zaman.com.tr/.
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Feza Group
 Αγγλόφωνη έκδοση: Today's Zaman (http://www.todayszaman.com/)

Φιλοκυβερνητική, ισλαμιστική. Ιδρύθηκε το 1986 και έγινε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας, με έντεκα διεθνείς εκδόσεις σε δέκα γλώσσες και διανομή σε 35 χώρες, χάρη κυρίως σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνδρομητών που ανήκουν στο θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, με το οποίο συνδέεται η εφημερίδα. Το 1995 υπήρξε η πρώτη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας που απέκτησε διαδικτυακή παρουσία.

2. Posta (Πόστα: Επιστολή)
 Κυκλοφορία: 497.859
 www.posta.com.tr
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Dogan Group
 Ιδρύθηκε το 1995. Λαϊκή εφημερίδα. Σ' αυτήν αρθρογραφεί ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

3. Hurriyet (Χουριέτ: Ελευθερία)
 Κυκλοφορία: 431.267
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Dogan Group
 Web: www.hurriyet.com.tr
 Αγγλόφωνη έκδοση: http://www.hurriyetdailynews.com

Ιστορική εφημερίδα, που εκφράζει παραδοσιακά τις αξίες του κοσμικού κράτους και του τουρκικού εθνοκεντρισμού. Ιδρύθηκε το 1948 και σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα του ομίλου Dogan. Μότο της, το σύνθημα «Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» (Turkiye Turklerindir), που είπε ο Ταλάτ Πασάς, ηγέτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Π.Π. Τη δεκαετία του '50 πρωτοστάτησε στην αρθρογραφία εναντίον του πατριάρχη Αθηναγόρα και των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό, συμβάλλοντας στη δημιουργία του κλίματος που έκανε δυνατό το ανθελληνικό πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955. Πιο πρόσφατα, το 1996, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση των Ιμίων, όταν ανταποκριτής της κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα και ανάρτησε την τουρκική, με τη σχετική φωτογραφία να δημοσιεύεται πρωτοσέλιδη στην εφημερίδα την επομένη.

4. Sabah (Σαμπάχ: Πρωί)
 Κυκλοφορία: 326.866
 http://www.sabah.com.tr/
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Turkuvaz Media Group
 Αγγλόφωνη έκδοση: http://english.sabah.com.tr/

Ιστορική εφημερίδα των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους. Εκδιδόταν ώς το 2001 από τον Ντιντς Μπιλγκίν, γόνο της παραδοσιακής οικογένειας εκδοτών που εξέδιδε παλιότερα την εφημερίδα «Γενί Ασίρ» της Σμύρνης. Το 2007 η «Σαμπάχ» κατασχέθηκε απ' το κράτος, με την κατηγορία ότι κατά την πώλησή της, το 2001, κράτησε μυστικό από τις αρχές ένα έγγραφο. Τελικά, η εφημερίδα πέρασε στον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης Turkuvaz, θυγατρική του ομίλου Calik Holding, και υιοθέτησε φιλοκυβερνητική γραμμή.

5. Haberturk (Χαμπέρτουρκ: Τουρκικά Νέα)
 Κυκλοφορία: 235.380
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Ciner Group
 Web: http://www.haberturk.com/
Ιδρύθηκε το 2009 και κινείται στον μετριοπαθώς αντιπολιτευόμενο χώρο. Αποτελεί τη νέα προσπάθεια του ομίλου Ciner να βρεθεί στην πρωτοκαθεδρία του Τύπου.

6. Sozcu (Σοζτζού: Εκφραστής)
 Κυκλοφορία: 219.365
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Estetik Yayincilik
 Web: http://www.sozcum.com/
Λαϊκή, αντιπολιτευτική, κεμαλιστική εφημερίδα, προβάλλει τις αξίες του κοσμικού κράτους και του τουρκικού εθνοκεντρισμού.

7. Milliyet (Μιλιέτ: Εθνικότητα)
 Κυκλοφορία: 168.484
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Dogan Group
Web: http://www.milliyet.com.tr/
Ιστορική εφημερίδα της Τουρκίας, παραδοσιακά εκφράστρια των αξιών του κοσμικού κράτους. Ιδρύθηκε το 1950. Υπό τη διεύθυνση του Αμπντί Ιπεκτσί, που έγινε αρχισυντάκτης της εφημερίδας το 1959, υποστήριξε την προσέγγιση με την Ελλάδα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Σήμερα ανήκει στον όμιλο Dogan και υποστηρίζει τον τουρκικό εθνοκεντρισμό, αν και περισσότερο ήπια από τη «Χουριέτ.

8. Aksam (Ακσάμ: Απόγευμα)
 Κυκλοφορία: 142.645
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Cukurova Group
 Web: http://www.aksam.com.tr/

Ήπια αντιπολιτευόμενη, υποστηρίζει τις αξίες του κοσμικού κράτους και του τουρκικού εθνοκεντρισμού. Ιδιοκτήτης της είναι ο θεωρούμενος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Εμίν Καραμεχμέτ, που (εκτός των άλλων) κατέχει το τουρκικό Στοίχημα μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

9. Star (Σταρ: Αστρο)
 Κυκλοφορία: 140.873
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Ετέμ Σαντσάκ / Τεβίντ Καρακάγια
 Web: http://www.stargazete.com/

Φιλοκυβερνητική, ισλαμίζουσα. Ως το 2004 ανήκε, μαζί με τον ομότιτλο τηλεοπτικό σταθμό, στον Τζεμ Ουζάν, γόνο μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Τουρκίας και ιδρυτή του ακραία λαϊκίστικου Νεαρού Κόμματος, που στις εκλογές του 2002 πήρε το 7,5%, χωρίς να περάσει το φράγμα του 10% που απαιτούνταν για να μπει στη Βουλή. Στη συνέχεια, η οικογένεια κατηγορήθηκε για μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες στην Τουρκία μέσω της δικής τους τράπεζας, και το 2004 αναγκάστηκε να πουλήσει το σταθμό στον όμιλο Dogan και την εφημερίδα στον Ετέμ Σαντσάκ, επιχειρηματία που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

10. Turkiye (Τούρκιγιε: Τουρκία)
 Κυκλοφορία: 132.605
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Ihlas Gazetecilik
 Web: http://www.turkiyegazetesi.com/

Φιλοκυβερνητική, ισλαμιστική, παραδοσιακά δεξιά εφημερίδα.

11. Vatan (Βατάν: Πατρίδα)
 Κυκλοφορία: 128.312
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Dogan Group
 Web: http://www.vatanim.com.tr

Έντονα αντικυβερνητική, υποστηρίζει τις αξίες του κοσμικού κράτους και του τουρκικού εθνικισμού. Ιδρύθηκε από στελέχη που αποχώρησαν πριν από μερικά χρόνια από την εφημερίδα «Σαμπάχ» και στη συνέχεια πουλήθηκε στον όμιλο Dogan.

12. Yeni Safak (Γενί Σαφάκ: Νέα Αυγή)
 Κυκλοφορία: 120.596
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Albayrak
 Web: http://www.yenisafak.com.tr/
Ισλαμιστική, συντηρητική, αποτελεί τη φωνή του Ταγίπ Ερντογάν.

13. Takvim (Τακβίμ: Ημερολόγιο)
 Κυκλοφορία: 114.816
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Calik Media Group
 Web: http://www.takvim.com.tr/
Λαϊκή εφημερίδα, ανήκε παλιά στον όμιλο Σαμπάχ. Πρόσκειται μάλλον φιλικά στην κυβέρνηση.

14. Gunes (Γκιούνες: Ηλιος)
 Κυκλοφορία: 102.290
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Cukurova Group
 Web: http://www.gunes.com.tr/

Λαϊκή εφημερίδα.

15. Yeni Radikal (Γενί Ραντικάλ: Νέος Ριζοσπάστης)
 Κυκλοφορία: 73.105
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Dogan Group
 Web: http://www.radikal.com.tr

Μέχρι πρόσφατα, στις περίπου δύο δεκαετίες από την ίδρυσή της, ο «Ριζοσπάστης» ήταν η φωνή της φιλελεύθερης διανόησης της Τουρκίας, ασκώντας αντιπολίτευση από θέση αρχής στην κυβέρνηση Ερντογάν. Πριν από μερικούς μήνες τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ένα στέλεχος του ομίλου Dogan το οποίο θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Με την αλλαγή, η εφημερίδα άλλαξε τίτλο (Νέος Ριζοσπάστης), σχήμα (έγινε ταμπλόιντ, η μοναδική στην Τουρκία) και πολιτική γραμμή, χάνοντας τη θέση της ως εκφράστριας της φιλελεύθερης διανόησης.

16. Yeni Cag (Γενί Τσαγκ: Νέα Εποχή)
 Κυκλοφορία: 53.551
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Yeni Cag Gazetecilik
 Web: http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/

Εθνικιστική εφημερίδα, εκφράζει το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ).

17. Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ: Δημοκρατία)
 Κυκλοφορία: 53.298
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Cumhuriyet Foundation
 Web: http://www.cumhuriyet.com.tr/

Ιδρύθηκε το 1924 και είναι η αρχαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας. Είναι παραδοσιακά κεμαλιστική. Εκδίδεται από το ίδρυμα Τζουμχουριέτ, χωρίς να ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο.

18. Milli Gazette (Μιλί Γκαζέτ: Εθνική Εφημερίδα)
 Κυκλοφορία: 51.208
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Yeni Nesriyat
Web: http://www.milligazete.com.tr/

Συντηρητική, ισλαμιστική εφημερίδα. Συνδέεται με το ισλαμιστικό θρησκευτικό τάγμα Milli Gorus και εκφράζει την παλιότερη γενιά ισλαμιστών. Υποστηρίζει τον ισλαμιστή πολιτικό ηγέτη Νεσμετίν Ερμπακάν, πρώτο ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας και ηγέτη του παλιού Κόμματος της Ευημερίας, το οποίο απαγορεύτηκε από την τουρκική δικαιοσύνη με την αιτιολογία ότι προωθεί τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

19. Vakit (Βακίτ: Χρόνος)
 Κυκλοφορία: 51.142
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: ένα μεταβατικό σχήμα μετά το θάνατο του παλιού ιδιοκτήτη Νουρί Αϊκον
 Web: http://www.vakit.com.tr/

Υπερσυντηρητική και ακραία ισλαμιστική εφημερίδα. Εκφράζει συχνά αντιδυτικές και αντισημιτικές θέσεις και έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών και μηνύσεων.

20. Bugun (Μπουγκούν: Σήμερα)
 Κυκλοφορία: 82.390
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Ακίν Ιπέκ Κοζά
 Web: http://www.bugun.com.tr/

Φιλοκυβερνητική, ισλαμιστική και εθνικιστική εφημερίδα. Ανήκει στον Ακίν Ιπέκ, φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία και συμπαθούντα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

21. Taraf (Ταράφ: Πλευρά)
 Κυκλοφορία: 49.698
 Ιδιοκτήτης / Εκδότης: Alkim Publishing
 Web: http://taraf.com.tr/

Ιδρύθηκε το 2007 από δημοσιογράφους, διανοούμενους και τον μικρό εκδοτικό οίκο Alkim. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα, παίρνει θέση εναντίον της ανάμειξης του στρατού στην πολιτική και έχει δημοσιεύσει σειρά αποκαλύψεων για σκάνδαλα στο στρατό και τη Δικαιοσύνη. Με προμετωπίδα τη φράση «Να σκέφτεσαι σημαίνει να παίρνεις θέση», ασχολείται με θέματα ταμπού και αμφισβητεί τον κεμαλισμό. Θεωρείται ότι στηρίζεται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με κυκλοφορία χαμηλότερη από τις 40.000, κυκλοφορούν ακόμη:

Yeni Asir (Νέος Αιώνας, κυκλ. 33.790 - παραδοσιακή εφημερίδα της Σμύρνης, στηρίζει το κοσμικό κράτος), Yeni Asya (Νέα Ασία, κυκλ. 10.843, ανήκει στον όμιλο Feza), Ortadogu (Μέση Ανατολή, κυκλ. 9.248, ανήκει στον όμιλο Feza - ακροδεξιά εφημερίδα), Birgun (Μια Ημέρα, κυκλ. 5.733, εκδίδεται από ομάδα διανοουμένων που πρόσκεινται στο σοσιαλιστικό κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης - ODP), Yeni Mesaj (Νέο Μήνυμα, κυκλ. 5.497 - ισλαμιστική εφημερίδα), Evrensel (Οικουμενικός, κυκλ. 3.959, εφημερίδα του «Εργατικού Κόμματος» της Ριζοσπαστικής Αριστεράς), Hurses (Ελεύθερη Φωνή, κυκλ. 2.135).

Κυκλοφορούν επίσης και μειονοτικές εφημερίδες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν:

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ: ΙΗΟ, Apogevmatini

ΑΡΜΕΝΙΚΕΣ: Agos (είχε αρχισυντάκτη τον Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια στην Πόλη), Jamanak, Nor Marmara

ΕΒΡΑΪΚΗ: Salom
____________

Αθλητικές
Pas Fotomac (182.958 - Turkuvaz Media Group), Fanatik (173.184 - Dogan Group), Fotogol, Efsane Fotospor

-*-